Veelgestelde vragen


Wat is Tank Cure?
Tank Cure is een oplosmiddelvrije 2 componenten epoxy coating met uitstekende brandstof- oliebestendigheid. De chemicaliënbestendigheid van deze oplosmiddelvrije 2 componenten coating liggen vaak hoger dan die van een 1 componenten coating. Uit milieuoverwegingen worden er de laatste jaren steeds hogere percentages Bio-Ethanol aan de benzine toegevoegd. Hierdoor worden de eisen die aan de coating worden gesteld steeds hoger.

Waarom Tank Cure?
Sinds 1994 wordt het product Tank Cure op grote schaal gebruikt. De ontwikkeling en productie is in eigen beheer waardoor wij snel kunnen inspelen op veranderingen. Denk hierbij aan de toevoeging van Bio-ethanol!

Hoeveel ervaring is er met Tank Cure systeem?
Er is al meer dan 25 jaar ervaring opgedaan met Tank Cure, zelf met de huidige brandstoftypes is deze ervaring uitstekend. Wel is het noodzakelijk de gebruiksaanwijzing te volgen om een zo’n goed mogelijk resultaat te krijgen.

Wanneer gebruik ik het Tank Cure systeem?
Als uw tank geroest is, lekkages vertoont, als preventieve bescherming of na het opnieuw verchromen is het aan te bevelen om de tank te behandelen met het Tank Cure systeem (Na het opnieuw verchromen kan uw tank zeer snel en sterk roesten).

 

Is Tank Cure bestand tegen de huidige E10 brandstof?
Ja, Tank Cure is uitermate geschikt voor tanks waar E10 brandstof in wordt getankt. Dit is door onze researchafdeling getest en wordt met regelmaat door getest. Dit is een continu proces om kwaliteit te blijven garanderen.  

Kan ik kleine gaatjes en lekkende naden dicht krijgen?
Met Tank Cure is het bewezen! Advies is om gaatjes groter dan 2 millimeter eerst te lassen of dicht te solderen.

Kan ik Tank Cure coating aanbrengen in kunststof tanks?
NEE! Tank Cure is al jarenlang succesvol in gebruik in metalen tanks! Tanks van polyethyleen en polypropyleen ("zachte plastic") kunt u beter niet behandelen met een Tank Cure systeem. Hechting op dit soort materialen is altijd zeer slecht.

Breng ik Tank Cure aan ná of vóór het lakken van de tank?
Het eenvoudigst is om eerst het Tank Cure systeem toe te passen. U loopt dan minder kans op beschadiging van de lak. Bij poedercoaten, emailleren, verchromen of moffelen eerst het proces doorlopen en vervolgens het Tank Cure systeem toepassen. Hoge temperaturen kunnen een zojuist aangebrachte Tank Cure coating week maken.

Moet ik de tank behandelen voordat ik de Tank Cure coating aanbreng?
Ja, altijd. Tanks moeten altijd vetvrij worden gemaakt met de Tank Cure Reiniger en roestvrij c.q. geëtst worden met de Tank Cure Ontroester voordat u een Tank Cure coating aanbrengt.

Mijn tank is behoorlijk vuil en geroest. Wat moet ik doen?
Eerst de tank reinigen met Tank Cure Reiniger. Daarna met grind of stalen parkers de ergste roest losschudden en vervolgens eruit halen. Het voordeel van de parkers is dat u ze met een magneet weer uit de tank kunt halen. De tank daarna behandelen met de Tank Cure Ontroester. De Tank Cure Ontroester werkt zeer goed bij temperaturen boven de 25°C. Je mag het grind ook bij de Tank Cure Reiniger of de Tank Cure Ontroester doen, let hierbij wel op dat u deze nog uit de tank moet verwijderen. De tank daarna goed uitspoelen en geforceerd droog maken voor het aanbrengen van de Tank Cure coating.

Ik heb mijn tank al gereinigd met iets anders welke stappen moet ik dan nog doen?
Het is niet aan te raden om andere producten te gebruiken in combinatie met het Tank Cure systeem. Dit om chemische reacties te voorkomen. Mocht u toch andere producten hebben gebruikt, dan adviseren wij u de tank grondig te spoelen met water voordat u het Tank Cure systeem toepast.

Hoeveel coating heb ik nodig?
Het is soms moeilijk in te schatten welke hoeveelheid Tank Cure coating er nodig is om uw tank volledig te coaten. De vorm van de tank, tussenschotten, doorvoeren etc. hebben invloed op de hoeveelheid Tank Cure coating. Zorg er altijd voor dat u voldoende materiaal heeft. Richtgetallen voor een brandstoftank tot ca. 15 liter: 450 gram, met 600 gram kunt u een brandstoftank tot ca. 25 liter behandelen (Afhankelijk van het type brandstoftank). Doe altijd de gehele tank en niet alleen de delen die slecht zijn.

Mijn tank heeft tussenschotten. Kan ik dan toch de coating aanbrengen?
Ja. Advies: neem voldoende coating, bijvoorbeeld minimaal 600 gram voor een kleine tank. Probeer je voor te stellen waar de coating zich ergens in de tank bevindt. Op die manier kun je dan ook alle tussenschotten goed bedekken. Niet te snel draaien, draai desnoods de tank langer rond om zeker te zijn dat je alle vlakken raakt. Je kunt tot 30 minuten doorgaan met draaien.

Als ik later aan de tank moet lassen of mijn tank wil veranderen hoe zit het dan met de coating?
Het is aan te raden dat u voor het lassen de Tank Cure coating verwijderd met de Tank Cure Epoxy Remover. Het is daarom ook goed om te kiezen voor een product dat u er ook weer uit kunt halen.

In mijn tank zit al een andere laag die loskomt. Hebben jullie een oplossing?
Wellicht. Gebruik onze Tank Cure Epoxy Remover. We hebben de ervaring dat deze vaak ook andere (onbekende) producten verwijdert. Eerst de tank spoelen met water, drogen en daarna de Tank Cure Epoxy Remover toepassen. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing!

Er is iets fout gegaan en de coating laat los, wat nu?
Met de Tank Cure Epoxy Remover kunt u deze laag weer verwijderen uit de tank. Na het grondig spoelen met water kunt u het Tank Cure systeem opnieuw toepassen.

Hoe sluit ik mijn tank tijdelijk af?
Doormiddel van een stop, tape of prop kunt u alle openingen afsluiten tijdens het roteren van de Tank Cure producten. Na het aanbrengen van de Tank Cure coating kunt u deze afsluitingen verwijderen en met beleid doorblazen met een compressor of fietspomp. Let wel op dat u dit doet voordat de Tank Cure coating is uitgehard.

 

De Tank cure coating is al uitgehard voordat ik de openingen heb doorgeblazen, wat nu?
U kunt indien mogelijk de opening uitboren met een metaal boortje. Let wel op dat u niet alle Tank Cure coating langs de randen weghaalt.

Als ik de twee componenten heb gemengd kan ik het dan later nog gebruiken?
De verwerkingstijd van de Tank Cure coating is bij 20°C ongeveer 30 minuten. Hierna start het uithardingsproces en kunt u het mengsel niet meer gebruiken.

Welke kleur heeft Tank Cure coating?
De Tank Cure coating is transparant.

Ik wil meerdere tanks behandelen. Kan dat?
Ja, het is mogelijk om de set gedeeltelijk aan te maken. Let hierbij wel op dat u de juiste mengverhouding hanteert en de Tank Cure componenten A en B beide weegt op een weegschaal. De mengverhouding is 100 gewichtsdelen basis (A component) en 50 gewichtsdelen harder (B component). Uiteraard dient u beide tanks voor te behandelen volgens het Tank Cure systeem.

Waar moet ik op letten bij het werken met het Tank Cure systeem?
De minimale verwerkingstemperatuur voor het verwerken van het Tank Cure systeem is het 20°C. U kunt de beide componenten samenvoegen in het blik voor het vermengen van dit product. Om er zeker van te zijn dat beide producten goed doorgemengd worden moet u vervolgens het mengsel overgieten in een schone mengbeker en het mengsel nogmaals door mengen. Hierna kunt u de Tank Cure coating uitgieten in uw tank en vervolgens roterend in de gehele tank aanbrengen.

Wanneer kan ik de tank die ik heb behandeld weer in gebruik nemen?
Na minimaal 7 dagen uitharding op kamertemperatuur kan de tank weer in gebruik worden genomen.

Kan ik Tank Cure coating ook nog voor andere toepassingen gebruiken?
Tank Cure is speciaal ontwikkeld als chemicaliën bestendige coating voor het behandelen van de binnenkant van brandstoftanks. Voor andere toepassingen kunt u contact opnemen met een specialist.

Kan ik Tank Cure coating ook aan de buitenkant van de tank aanbrengen?
Tank Cure is speciaal ontwikkeld als chemicaliën bestendige coating voor het behandelen van de binnenkant van brandstoftanks. Voor het behandelen van de buitenkant kunt u de Poly-Pox Primer toepassen.

Zijn Tank Cure producten gevaarlijk voor de lak op de tank?
Het kan per laksoort verschillen. Wij adviseren om hier altijd voorzichtig mee om te gaan en de tank af te plakken met een goede stevige folie. Mocht er onverhoopt toch vloeistof op de tank komen, dit direct verwijderen met een water en zeep. De Tank Cure Ontroester en de Tank Cure Epoxy Remover zijn agressiever dan de Tank Cure Reiniger. De Tank Cure coating heeft geen oplosmiddelen en is niet gevaarlijk voor de lak, Maar omdat de hechting echter zeer goed is krijg je het niet meer van je lak af als het is uitgehard. Dit product moet je dus eigenlijk ook niet op je lak krijgen. Als het nog niet is uitgehard kun je het verwijderen met aceton. En dat is weer een product dat niet echt vriendelijk is voor je lak. Het beste is om niets op je lak te krijgen.